Değerli katılımcılar,
Ortopedik Protez ve ortezciler derneği 1992 yılında mesleki birliktelik amacı ile Ortopedik Protez ve ortezciler tarafından kurulmuş; bu güne kadar mesleğin sınırlarının belirlenmesi, gelişmesi ve meslektaşların korunması amacı ile faaliyetler yapan ilk ve tek faal mesleki dernektir.
Ülkemizdeki 283 Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı protez ortez merkezinin aynı kalitede hizmet vermesini sağlamak ve mesleki etik değerlerin oluşması ve sahiplenilmesi konusunda çalışmalar yapmak için derneğimiz Sağlık bakanlığı ile birlikte 24-26 Nisan 2015 tarihinde mesul müdür eğitim programı düzenlemiştir. Meslektaşların tamamının aynı çatı altında toplanarak sosyal kaynaşmanın olduğu, mesleki rekabetin ancak kalitede ve hizmet sunmada olabileceği benimsenen, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ile direk görüşme imkanı bularak , sorunlara çözüm aranan reel sektör toplantısı olmuştur.
Dernek olarak çözüme ulaştıramadığımız bir çok sorunun ortak çözümü olan sosyal güvenlik kurumu ile özel merkezler arasındaki sözleşmenin yapılmamasıdır. Her ilde farklı uygulamalara maruz kalan meslektaşlarımız hizmet sunumunda sorunlar yaşamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık uygulama Tebliği ile geri ödeme kurallarını belirlemesine rağmen sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerinde istenen belgeler, işlem süreleri , ve işleyiş aşamaları farklı farklı olarak uygulanmaktadır. Kurum genel olarak geri ödeme kurallarını belirlerken il temsilcilikleri de geri ödememe kuralları geliştirerek il dışı faturaların ödemesi aksatılmaktadır, yada ödenen faturalarda hasta adına ödeme yapılarak firmanın mağdur edilmesi için gereken tüm çabalar sarf edilmektedir. Sorunun çözümü için sözleşme yapılıp ortak hükümler işletilebilmeli veya vekaletname ile teslim edilen faturaların firmalara ödemesinin yapılmasının sağlanması gerekmektedir.
Sağlık Uygulama tebliğindeki standart ürünlerdeki fiyatlarında yıllardır güncellenmemesi ile artan maliyetlerinde ve genel giderlerinde katlanması nedeni ile hizmet kalitesi düşürülmek zorunda bırakılmıştır. Hizmet alan hastalarımız her yenilenme zamanında bir öncekini arar olmuştur, daha önce katkı payı vermeden daha yüksek fiyatlı hizmeti alırken şu anda hem kendisi de katkı payı öderken daha düşük kalite hizmet sunumundan yararlanmaktadır.
İleri teknolojik protezlerin uygulamaya girmesi tüm engelleri aşarak ulaşabilenler için iyi olmuştur, fakat bunların bakım ve onarımının sut listesinde olmaması bu hizmete ulaşabilen hastalar için eziyete dönüşmüştür. Bu sorunda acil çözüm beklemektedir.
Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kayıt sistemindeki milyonlarca ürünü sistemden gören Sosyal Güvenlik Kurumu, ısmarlama protez ortez merkezlerinin ruhsatlarının ve mesul müdür belgelerinin fotokopilerinin her faturada ayrı ayrı aslı gibidir onaylı olarak aranmasına anlam verilememektedir. Sosyal güvenlik Kurumu Sağlık Bakanlığı bilgi bankası verilerine olan güvensizliğin önlenmesi ve firmaların aktif olup olmadığı konusunda sistem kayıtlarının kabul görmesini yada ayda bir defa SGK il müdürlüklerine belgelerin aslı götürülerek SGK kurum yetkilisince fotokopisinin onaylanmasını istemekteyiz.
Dernek olarak, kurumların ülkemiz kaynaklarını en verimli ve hakkaniyetli kullanımı konusundaki hassasiyetlerini her zaman destekledik ve bilgi paylaşımında bulunduk. Kurumlar nezninde de derneğimizin tarafsız ve güvenilir olmasının bilinmesi bizim için önemlidir.
Yaptığımız çalışmalarda hizmet sunan üyelerimizin , hizmet standardı belirleyen ve geri ödeme yapan kurumlarının ve hizmetten faydalanan kişilerin ortak çıkarlarını bir bütün olarak değerlendirilip, bütün taraflarında yararına olabilecek hakkaniyetli kararlar aramakta olduğumuzu bildirerek saygılarımızı sunarız.
Sabri ŞAHİN
Yön.Kur.Başkanı
0 Yorum